Putne isprave i vizni režim

TERRA TRAVEL

TERRA PUTOVANJA

PUTNE ISPRAVE I VIZNI REŽIM

Hrvatski državljanin pod uvjetima propisanim Zakonom o putnim ispravama hrvatskih državljana („Narodne novine“ broj 77/99, 133/02, 48/05, 74/09, 154/14 i 82/15),  ima pravo na putnu ispravu.

Putna isprava je javna isprava kojom se dokazuje identitet i hrvatsko državljanstvo.

Osoba je dužna nositi valjanu putnu ispravu kada putuje u inozemstvo.

Međunarodnim ugovorom može se odrediti da za putovanje u pojedine države putna isprava nije potrebna.

Putne isprave su:

  • putovnica
  • diplomatska putovnica
  • službena putovnica
  • putni list
  • putne isprave koje se izdaju na osnovu međunarodnog ugovora

Od 1. srpnja 2013. hrvatski državljani, osim s valjanom putovnicom, i s valjanom osobnom iskaznicom (izdanom nakon 1.1.2003.) mogu ulaziti u sve države članice Europske unije (također i u Lihtenštajn i Norvešku) te u Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju i Srbiju.

Za putovanja u ostale države potrebno je imati valjanu putovnicu te provjeriti je li za ulazak u određenu državu potrebna i viza (detaljne informacije možete pronaći u izborniku na: http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/vize/pregled-viznog-sustava0/ ili se možete obratiti na vize@mvep.hr )

Za eventualne dodatne nejasnoće i pitanja, koja biste mogli imati prije putovanja u inozemstvo, a koja se tiču praktičnih savjeta, sigurnosti, putnih isprava i viznog režima, preporučamo posjetiti web stranicu Ministarstva vanjskih i europskih poslova: http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije.